Back to Top

Waternexus

 

Maatschappelijk probleem

Het voorhanden hebben van voldoende kwalitatief goed (grond)water is een steeds groter issue voor bedrijven in deltagebieden omdat het brakke en zoute water het zoete water verdringt. Bedrijven kiezen steeds vaker de locatie voor situering van hun productie units op basis van de duurzame beschikbaarheid van kwalitatief voldoende goed water. Als de waterkwaliteit en kwantiteit onvoldoende zijn (een situatie die zich in West Nederland nadrukkelijk voor kan doen de komende jaren) wordt een andere vestigingsplaats gekozen (met negatieve economische en sociale gevolgen).


Doelstelling

Doelstelling is het oplossen van problemen met waterschaarste in deltagebieden (wereldwijd) door het efficiƫnt en effectief omgaan met zoet, brak en zout (grond)water (zout water waar het kan, zoet water waar het moet) door optimalisatie van monitoren en controle van distributie, door het optimaliseren van inzet van zout water en door het (chemisch-biologisch) behandelen van zout water zodat dit anders ingezet kan worden.


Deelnemende partijen

Circa 30 partijen nemen deel aan deze business case, waaronder Shell, DOW, Oasen, Fugro, WML, Rijnland, Stowa, Deltares en TNO.